Nascholing PIJNSTILLERS voor gediplomeerd drogist of assistent drogist

“Wie pijn heeft, neemt snel een ‘paracetamolletje of een ibu’tje’. Het klinkt bijna alsof je een snoepje neemt, maar deze pijnstillers zijn lang niet zo onschuldig als je denkt.

Maar liefst de helft van de gebruikers denkt meer Paracetamol of Ibuprofen te kunnen slikken dan veilig is. Hierdoor lopen ze het risico op een overdosis en daarmee kans op een maagzweer of maagbloeding.” [– Bron Radar 6.11.2017]

Pijnstillers krijgen momenteel, eind 2017, meer aandacht. Daarom gaat deze nascholing over de verschillende pijnstillende zelfzorg geneesmiddelen.

Nascholingen

De nascholing Pijnstillers is een must voor iedere gediplomeerde drogist en assistent drogist. Er wijzigt veel in de wereld van de zelfzorg geneesmiddelen. Pijnstillers is een groep geneesmiddelen die extra aandacht vragen. Gebruikers zeggen dat ze weten hoe ze de middelen moeten gebruiken. Onderzoeken wijzen uit dat nog geen 40% van de gebruikers weet hoeveel men zou mogen gebruiken. Dit zijn typisch onderwerpen voor de nascholing.

De gediplomeerd drogist en assistent drogist die deelnemen aan ons programma certificeren, krijgen de nascholing automatisch.

Heb je een diploma behaald bij Drogisterijcollege, dan wordt het resultaat automatisch bijgeschreven. Heb je een diploma behaald bij Pharmacon, dan kun je gewoon een account aanmaken. Alle gediplomeerden kunnen de nascholing Pijnstillers bij ons volgen. Het gaat ons erom dat jij je (vak-) kennis bijhoudt.

Onderwerpen

 • Wat is verantwoorde zorg
 • Indeling zelfzorg geneesmiddelen
 • Pijnstillers die vanuit zelfzorg verkocht worden
 • Risico’s bij gebruiken van pijnstillers
 • Verschillende soorten pijnstillers
 • Toetsanimaties, zelftoets en eindtoets

Niet iedere winkel mag zomaar zelfzorg geneesmiddelen verkopen. Als men UAD-geneesmiddelen verkoopt, dient er een drogist in dienst te zijn. En tijdens openingstijden een assistent drogist of een drogist, om de klant met vragen te woord te kunnen staan indien zij vragen heeft. Verantwoorde zorg lever je door ervoor te zorgen dat aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

Het CBG deelt de geneesmiddelen in naar risico op bijwerkingen voor de gezondheid. Ondanks het feit dat er middelen zijn met de AV status, wil dat niet zeggen dat er geen risico’s zijn.

Risico’s komen voor bij groepen mensen, of bij mensen met een (chronische) aandoening of bij mensen die reeds medicijnen gebruiken. Ieder onderwerp wordt behandeld, waardoor je goed weet hoe je ernaar kunt handelen.

De belangrijkste groepen pijnstillers worden behandeld. Van paracetamol tot en met de NSAID’s. Zowel de werking van de pijnstiller, de werkzame stof, de risico’s alsmede de producten. De meest belangrijke producten zijn in toets-animaties, waardoor de praktijk van alle dag op je scherm terug komt.

Direct beginnen nascholing drogist

Je kunt de cursus online kopen. Afrekenen met iDeal. Daarna ontvang je vrijwel direct de vouchercode voor de opleiding. Met deze code maak je een persoonlijk studie account aan. Zodra je account is aangemaakt, wordt je opleiding geactiveerd. Je kunt dan direct starten met de nascholing.

De opleiding is geheel online en dat geeft jou de mogelijkheid om te studeren waar en wanneer je wilt. Dit betekent dat je op ieder moment van de dag kunt inloggen en studeren.

Certificeren

Veel ondernemers en ook medewerkers vragen zich af wat de noodzaak van certificeren is.

Wettelijk is er geen grondslag. Het gaat om de uitvoering, namelijk dat je als winkelbedrijf, ondernemer en medewerker je verantwoordelijkheid neemt. De wet vereist dat tijdens openingstijden iedere consument met vragen over de UAD-geneesmiddelen voorlichting moet kunnen krijgen. Dat valt onder de noemer Verantwoorde Zorg. Zie ook artikel 62 van de geneesmiddelenwet.

Omdat het werken met geneesmiddelen of het verkopen van geneesmiddelen, zorgvuldigheid vraagt, is het noodzakelijk de vakkennis bij te houden. Zorg dan ook dat de vakkennis op orde is en dat er altijd voldoende advies gegeven kan worden.

 • Wat is verantwoorde zorg
 • Indeling zelfzorg geneesmiddelen
 • Pijnstillers die vanuit zelfzorg verkocht worden
 • Risico’s bij gebruiken van pijnstillers
 • Verschillende soorten pijnstillers
 • Toetsanimaties, zelftoets en eindtoets

Opbouw van de nascholing

 • 1 les
 • 1 zelftoets
 • 1 examen